Kratka povijest razvoja mobilnih aplikacija (kako je sve počelo)?

Započinjemo putovanje kroz povijest mobilnog programiranja, od skromnih koraka u 90-ima pa sve do danas, gdje se svakodnevni život ne može zamisliti bez mobilnih telefona i raznolikih mobilnih aplikacija.

Kroz ovu evoluciju pratimo ključne trenutke, uzore poput Stevea Jobsa i vizionare poput Sundara Pichaija, istražujući kako su oblikovali izgled i funkcionalnosti mobilne tehnologije. Od prvih dana App Store-a do suvremenih inovacija, otkrivamo priču koja je definirala našu digitalnu eru.
Kroz evoluciju programskih jezika, od Objective-C-a do Swift-a i Java-e do Kotlin-a, pratimo transformaciju mobilnog krajolika. Proučavamo ulogu ključnih ličnosti poput Marka Zuckerberga (FaceBook aplikacija) te istražujemo inovativne platforme  za razvoj mobilnih aplikacija poput Xamarin-a, React Native-a i Flutter-a j. U modernom kontekstu, povezujemo razvoj mobilnih tehnologija s vizijama lidera poput Sundara Pichaija i Elona Muska, naslućujući dinamičnu budućnost mobilnog programiranja u svjetlu integracije s umjetnom inteligencijom, autonomnim vozilima i internetom.

KAKO JE SVE ZAPOČELO?

U 90-ima su prve mobilne aplikacije bile inherentno povezane s funkcionalnostima mobilnih uređaja, koji su tada uglavnom služili za osnovne telefonske pozive. S razvojem mobilne tehnologije, posebno s pojavom pametnih telefona početkom 21. stoljeća, promjene su započele.

Steve Jobs i Apple imaju ključnu ulogu u transformaciji mobilnih aplikacija. Godine 2008., Apple je lansirao App Store, revolucionarnu platformu koja je programerima omogućila distribuciju aplikacija diljem svijeta. Ovaj potez potaknuo je nevjerojatan porast razvoja mobilnih aplikacija, a pojedinci poput Marka Zuckerberga, suosnivača Facebooka, brzo su prepoznali potencijal i priliku za inovacije u mobilnom prostoru.

REVOLUCIJA PROGRAMSKIH JEZIKA ZA RAZVOJ MOBILNIH APLIKACIJA

Na području programiranja, Objective-C bio je prvobitni jezik za iOS aplikacije, no dolaskom Swift programskog jezika 2014. godine, olakšana je i ubrzana izrada aplikacija za Appleove uređaje. S druge strane, Android platforma, čiji su ključni akteri Andy Rubin i njegov tim, koristi Java jezik, a kasnije se razvoj okrenuo prema Kotlinu.

U narednim godinama, pojava Xamarin-a, React Native-a i Flutter-a ilustrira su ključne trenutke. Xamarin, koji je 2016. godine preuzeo Microsoft, omogućuje pisanje koda u C# koji se može koristiti na raznim platformama. Facebook-ov React Native i Google-ov Flutter postavili su novi standard koristeći JavaScript, odnosno Dart, za izradu brzih i dinamičnih mobilnih aplikacija.

Suvremeno mobilno programiranje dodatno se usmjerava na interdisciplinarnu suradnju. Ljudi poput Sundara Pichaija, izvršnog direktora Googlea, i Elona Muska, osnivača Tesla i SpaceX-a, prate razvoj mobilnih tehnologija s perspektivom na šire područje povezano s umjetnom inteligencijom, autonomnim vozilima i internetom stvari (IoT). Ovaj spoj tehnologije i vizionarskih pojedinaca jamči dinamičnu budućnost mobilnog programiranja.

U posljednjem desetljeću, razni okviri i alati su se pojavili kako bi olakšali razvoj mobilnih aplikacija. Xamarin omogućuje pisanje aplikacija u C# za više platformi, React Native koristi JavaScript za izradu mobilnih aplikacija, dok Flutter koristi Dart programski jezik za stvaranje brzih i ljepših aplikacija.

MOBILNE APLIKACIJE DANAS

Suvremeno programiranje sada uključuje i integraciju naprednih tehnologija poput strojnog učenja, proširene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR) te brzu instalaciju najnovijih tehnologija na mobilne uređaje.
Razvojem 5G mreža, mobilne aplikacije postaju sposobne iskoristiti brže prijenosne brzine i nudi se potpuno novo iskustvo korisnicima. 
Ovaj neprestani napredak jamči daljnje inovacije u svijetu mobilnih aplikacija te dostupnost najnovijih tehnologija širokoj masi entuzijasta te poslovnih korisnika zahtjevnijih mobilnih aplikacija.


Nordia Digital
www.nordia.hr
info@nordia.hr
0993755005

Kontaktirajte nas

Stvarajmo Zajedno

Javljamo se u najkraćem roku.

Nije obavezno
Nazovite nas
+385 99 375 5005

„Vaši osobni podaci će se koristiti isključivo u svrhu obrade Vašeg upita, te će se s njima postupati u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (EU 2016/679) i Zakonom o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018). Više o zaštiti osobni podataka možete pročitati na Politika privatnosti.“

"Kreiramo digitalni svijet po vašoj mjeri."