Što su mobilne aplikacije? ( i kako su promijenile način na koji živimo i radimo)

 

Nije potrebno imati veliko informatičko znanje da biste primijetili da današnji pametni telefoni obiluju raznolikim ikonicama koje često ni ne razumijemo. Te ikonice predstavljaju aplikacije. Neki od njih već su instalirani, dok se neke moraju preuzeti iz trgovine aplikacija. Ako vam to zvuči pomalo kao znanstvena fantastika, ne brinite, ovdje smo da vam objasnimo što su aplikacije i kako ih možete instalirati ili ukloniti.

Prema službenoj definiciji, mobilne aplikacije su programi namijenjeni za pametne telefone, tablete i druge mobilne uređaje. Drugim riječima, aplikacije su male programske datoteke koje nas mogu zabaviti, informirati ili nam omogućiti izvršavanje određenih zadataka na pametnim telefonima.

Primjerice, aplikacija za e-poštu omogućuje korisnicima slanje i primanje e-mailova, dok aplikacija za pozive omogućuje upućivanje i primanje poziva. Većina korisnih aplikacija već dolazi instalirana na pametnim telefonima, ali važno je znati da postoji trgovina aplikacija (Google Play za Android i App Store za iPhone) gdje možete preuzeti i instalirati nove aplikacije.

Kako instalirati aplikaciju?

Postoji nekoliko načina za instaliranje mobilnih aplikacija, ovisno o platformi uređaja (Android, iOS, itd.). Evo osnovnih koraka:

 1. Preuzimanje iz trgovine aplikacija: Najčešći način instaliranja aplikacija je preuzimanje iz službene trgovine aplikacija vašeg uređaja. Na Android uređajima to je Google Play Store, a na iOS uređajima to je App Store. U trgovini aplikacija pretražite aplikaciju koju želite instalirati, a zatim kliknite na gumb za preuzimanje/instaliranje. Nakon što se preuzimanje završi, aplikacija će se automatski instalirati na vaš uređaj.

 2. Instaliranje putem internetskog preglednika: Ponekad možete instalirati aplikaciju direktno putem internetskog preglednika na uređaju. To obično uključuje preuzimanje instalacijske datoteke (APK za Android ili IPA za iOS) s interneta, a zatim otvaranje te datoteke na uređaju kako biste pokrenuli postupak instalacije. Međutim, ovaj način instaliranja može biti rizičan jer može dovesti do instaliranja zlonamjernog softvera ako se ne preuzmu aplikacije iz pouzdanih izvora.

Nakon što aplikacija bude instalirana, možete je otvoriti i koristiti na svom uređaju.

 

Kako izbrisati aplikaciju?

Izbrisati mobilnu aplikaciju možete na sljedeće načine, ovisno o platformi vašeg uređaja:

 1. Na Android uređajima:

  • Otvorite aplikaciju "Postavke" na svom uređaju.
  • Pomaknite se prema dolje i pronađite opciju "Aplikacije" ili "Aplikacije i obavijesti" te ju odaberite.
  • Pregledajte popis instaliranih aplikacija i pronađite aplikaciju koju želite izbrisati.
  • Kada pronađete aplikaciju, dodirnite ju kako biste otvorili njezine detalje.
  • Na ekranu s detaljima aplikacije, pronađite opciju "Deinstaliraj" ili "Izbriši" i dodirnite ju.
  • Potvrdite brisanje aplikacije ako vas sustav zatraži.
  •  
 2. Na iOS uređajima:

  • Na početnom zaslonu pronađite ikonicu aplikacije koju želite izbrisati.
  • Držite prst na ikonici aplikacije dok se ne pojavi opcija za uređivanje (ikonica počinje titrati).
  • Kada ikonica počne titrati, pritisnite na "X" u gornjem lijevom kutu ikonice aplikacije koju želite izbrisati.
  • Sustav će vas zatražiti potvrdu brisanja aplikacije. Odaberite "Izbriši" kako biste potvrdili brisanje.

Nakon što izbrišete aplikaciju, njezine datoteke i podaci bit će uklonjeni s vašeg uređaja, oslobađajući prostor za druge aplikacije ili sadržaj.

Za što se koriste mobilne aplikacije?
Mobilne aplikacije se koriste za širok raspon svrha, od zabave i komunikacije do produktivnosti i poslovanja. Evo nekoliko primjera:

Društvene mreže: Aplikacije poput Facebooka, Instagrama, Twittera i Snapchat-a omogućuju korisnicima da se povežu s prijateljima i obitelji, dijele fotografije i videozapise te prate aktualnosti i interese.

Komunikacija: Aplikacije za razmjenu poruka poput WhatsApp-a, Messenger-a i Viber-a omogućuju korisnicima slanje tekstualnih poruka, fotografija, videozapisa i glasovnih poruka te vođenje video i audio poziva.

Multimedija: Aplikacije poput YouTube-a, Spotify-a, Netflix-a i TikToka omogućuju korisnicima pristup velikom broju glazbenih, video i audio sadržaja.

Igre: Gaming aplikacije kao što su Fortnite, PUBG Mobile, Candy Crush Saga i Minecraft pružaju korisnicima zabavu i mogućnost igranja raznih vrsta igara na svojim mobilnim uređajima.

Proizvodnost: Aplikacije poput Microsoft Office-a, Google Docs-a, Evernote-a i Trello-a omogućuju korisnicima stvaranje, uređivanje i organiziranje dokumenata, bilješki, lista i projekata.

E-trgovina: Aplikacije poput Amazon-a, eBay-a, AliExpress-a i IKEA omogućuju korisnicima kupovinu proizvoda i usluga putem svojih mobilnih uređaja.

Najpopularnije mobilne aplikacije često variraju ovisno o regiji i preferencijama korisnika. Međutim, neke od najpopularnijih aplikacija diljem svijeta uključuju:

 • Facebook
 • WhatsApp
 • Instagram
 • TikTok
 • YouTube
 • Snapchat
 • Spotify
 • Netflix
 • Google Maps
 • Uber
 • Airbnb

Ove aplikacije su popularne zbog svojih raznovrsnih funkcija i široke dostupnosti na različitim mobilnim platformama.


Ukratko, mobilne aplikacije su postale ključni dio našeg svakodnevnog života. 
Koristimo ih za razne svrhe, bilo da se radi o zabavi, informiranju, komunikaciji ili obavljanju poslovnih zadataka.
Aplikacije su vrlo prilagodljive i mogu se koristiti kako u osobne svrhe tako i u poslovnom okruženju.
Mnoge tvrtke koriste mobilne aplikacije za poboljšanje korisničkog iskustva, povećanje produktivnosti i promociju svojih proizvoda ili usluga.
Stoga, mobilne aplikacije nisu samo izvor zabave, već su postale neizostavan alat u našem modernom digitalnom svijetu

Ukoliko želite razvoj vlastite mobilne ili web aplikacije ,obratite nam se s povjerenjem!
Nordia Digital nudi izradu modernih mobilnih i web aplikacija uz besplatno održavanje.
To može biti izvrsna opcija za one koji traže profesionalnu uslugu i kontinuiranu podršku. 


www.nordia.hr

info@nordia.hr
0993755005

Kontaktirajte nas

Stvarajmo Zajedno

Javljamo se u najkraćem roku.

Nije obavezno
Nazovite nas
+385 99 375 5005

„Vaši osobni podaci će se koristiti isključivo u svrhu obrade Vašeg upita, te će se s njima postupati u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (EU 2016/679) i Zakonom o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018). Više o zaštiti osobni podataka možete pročitati na Politika privatnosti.“

"Kreiramo digitalni svijet po vašoj mjeri."